‘Zonder verf kun je niet verven’
Beste tip ooit: 'Zonder verf kun je niet verven'. Klinkt als een lollige opmerking en toen ik 'm voor de eerste keer hoorde, dacht ik ook: "haha, wat grappig'. Totdat ik begon met portretschilderen en erachter kwam dat die opmerking helemaal niet zo grappig was, maar bloedserieus. In het begin was ik heel erg voorzichtig en durfde vooral géén verf op het doek te zetten. 'Babystapje voor babystapje de verf aanbrengen want als het misgaat, dan kan ik 't er ook weer zo vanaf halen.', was mijn theorie.
Helden: Frans Hals
Ben je een zelfrespecterende portretschilder, dan ken je Frans Hals (1582/1583 – 1666). Hij geldt als een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters in de portretkunst. Natuurlijk schilderde hij ook schutterstukken en groepsportretten, maar hij was vooral bekend om twee dingen: zijn meesterlijk losse toets en het leven in zijn portretschilderingen. In zijn tijd werden vooral statige en verstarde portretten geschilderd. Niemand lachte. Maar kijk je naar een portret van Frans Hals, dan zie je beweging, je ziet een lach.
Natura Artis Magistra!
De natuur is de leermeesteres van de kunst. Of nog simpeler gezegd: niemand maakt iets mooiers dan Moeder Natuur. Als portretschilder kan ik genieten van kleur. Hoe een kunstenaar 2 kleuren naast elkaar zet, en daardoor diepte kan creëren of de suggestie kan wekken dat er een gezicht op het doek staat. Maar wat de natuur voor elkaar krijgt, tart in ieder geval mijn verbeelding.
Helden: John Singer Sargent
Als portretschilder ben ik natuurlijk vooral onder de indruk van portretschilders. Meer specifiek houd ik van de klassieke portretkunst. Ik ben zelf ook geen moderne portretschilder, dus de klassieke meesters spreken mij het meeste aan. Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer, Peter Paul Rubens, Joaquin Sorolla maar vooral John Singer Sargent.
Here is to the Crazy Ones | Think Different
Wat hebben alle succesvolle ondernemers van deze en de vorige eeuw gemeen? Ze hebben allemaal dingen gedaan die voorbij gingen aan de status quo. Dingen anders gedaan. "Fuck it"-momenten gehad en hun eigen weg gevolgd. Hard gewerkt en 100 % procent vertrouwen gehad in hun product.
Controle – Controle – Controle! in portretschilderen
Toen ik begon met portretschilderen, dacht ik dat ik nodig had: een ouderwets palet, een aantal penselen om kunstzinnig in m'n mond te steken, een vierkante meter om m'n driepootezel op te zetten, een goede fles wijn en vooral veel intuïtie. Want dán kon je pas schilderen, dacht ik. Als iemand nog steeds denkt dat 't zo werkt, dan heb ik helaas slecht nieuws voor je...
Schildersezel duur?
Iedere kunstenaar of creatieveling heeft er een, misschien zelfs wel twee. Tafelmodel, veldmodel, aangepast model of een hele dure in de winkel gekocht. Ik had een schildersezel die ik uiteindelijk zelf met houtconstructies heb aangepast.
Of ik even copyright wil betalen. Pardon?!?
Een paar weken geleden ontving ik een brief. In eerste instantie dacht ik dat het ging om de maandelijkse factuur van de gehuurde garagebox die op de een of andere manier vanuit Frankrijk wordt verzonden. Mijn partner en ik kwamen die dag wat laat thuis en terwijl we onder het genot van een drankje onze dag doornamen, opende ik met m'n verstand op nul deze brief.